photo (9).JPG

Voleu escoltar una conferència de Maria Aurèlia Capmany? O preferiu Josep Termes? O Ricard Salvat parlant de Lorca? L’Ateneu Barcelonès ha presentat avui l’Arxiu de la paraula, un portal d’accés gratuït que recollirà progressivament més de 3000 conferències històriques que personatges rellevants han fet a l’Ateneu des de 1970 i que han passat d’estar plenes de pols a estar digitalitzades i ser d’accés ‘online’ i gratuït.

Ramon Alcoberro, bibliotecari de la Junta, i  el professor d’història Carles Santacana han presentat avui els primers arxius ja publicats, més de 200 conferències realitzades en la dècada dels 70’s i 80’s. El recull és tan divers com transversal ha estat tradicionalment la celebració de conferències a l’Ateneu. Avui a la sala hem sentit la veu del president Tarradellas recordant Lluís Companys, la de Montserrat Roig explicant com hem perdut amb els tanatoris els comiats íntims i tranquils als morts i també la del recentment desaparegut Max Cahner.

“És un maridatge de la història recent amb les noves tecnologies” ha explicat Carles Santacana. Ramon Alcoberro s’ha mostrat molt content: “L’Ateneu retorna a la societat el que d’ella ha sorgit” i “d’aquí en podrien sortir moltes tesis doctorals”. També ha agraït la gran implicació dels treballadors de l’Ateneu en un projecte que compta amb molt poc pressupost, però que es considera de gran interès.

Està previst que cada any s’incorporin unes 150 conferències fins que es pugui completar l’arxiu.