Mango i la Formiga d'OrEl del 2015 és el primer Nadal sense la llibreria La Formiga d’Or al Portal de l’Àngel. Els locals que ocupava des de fa 130 anys els ha aprofitat Mango, que era la seva veïna, per ampliar espai. La llibreria, que era la segona més antiga de Barcelona, va tancar el mes de maig, quan els seus propietaris -la família Fàbregues, històrica de la Formiga d’Or i la família Pi de Happy Books, amb qui s’havien unit el 2003- van optar per avançar-se al tancament després de quatre anys de pèrdues i evitar així haver d’afrontar més endavant una situació més complicada. La Formiga d’Or era per a mi sobretot un bon recurs de Nadal: hi anava a última hora a veure si trobava alguna bon regal.

La Hormiga de Oro

Jo encara l’havia conegut com a Hormiga de Oro i per curiositat diguem-ne espiritual sempre visitava el seu raconet religiós, ànima de la llibreria que en el seu origen era de llibre religió. Però aquest espai s’havia anat reduïnt més i més a partir de la unió amb Happy Books. De fet en gran part s’havia convertit en una llibreria amb producte turístic i molt comercial, però ni això li ha donat l’oportunitat de seguir, enfrontada als grans canvis de paradigme en la comunicació en general i en el llibre en particular.

La Hormiga de Oro 2

 

M’explica el professor Ramon Alcoberro a Facebook que en els seus orígens era una llibreria carlina i ho expressa així: “Un lloc més de la memòria dels carlins que se’n va a can pistraus”. Efectivament, La Hormiga de Oro va ser fundada per Lluís Maria de Llauderf i de Dalmases, un diputat carlí del Berguedà, com explica un article al Regió 7, fundador d’El Correo Catalán -qie va ser el diari carlí per excel·lència-. Diu que també va fundar el setmanari il·lustrat La Hormiga de Oro” que durant molts anys va defensar els valors del catolicisme i de l’integrisme a Catalunya.

La Formiga d’Or – Happy Books manté la botigueta de 32 metres quadrats al claustre de la Catedral de Barcelona.