Dues concentracions de marroquins de signe polític oposat han creat moments de certa tensió aquest cap de setmana a la plaça Sant Jaume.

Marroc1D’una banda, la primera de les manifestacions -la principal i més nombrosa, amb uns 300 manifestants- responia a la convocatòria del Comitè català de suport al moviment popular rifeny, en solidaritat amb les protestes que des de fa unes setmanes s’estan donant a la ciutat d’Alhucemas, després de la mort de Mouhcine Fikri, venedor ambulant de peix. El jove va morir triturat per un camió d’escombreries quan tractava de recuperar la mercaderia que li havia estat confiscada per la policia. Inicialment, els participants reclamaven justícia per la mort de Fikri, però les reclamancions han passat a ser més àmplies i han derivat a una reclamació de millores socials al Rif, que van des de la construcció d’un hospital fins a una universitat i l’abolició del decret de 1958 pel qual es considera Alhucemas zona militaritzada.Marroc2

D’altra banda, una petita contramanifestació de ciutadans marroquins que defensaven la posició oficial del govern i del rei, va aplegar unes 15 persones. Tot i que eren poques, es feien sentir molt. La policia catalana va garantir en tot moment que la tensió entre els dos grups de marroquins políticament enfrontats anés a més.

La meva sensació és que els manifestants “rifenys” van ser prou hàbils i intel·ligents de no deixar-se provocar per la cotramanifestació dels progovernamentals.