Moltes necrològiques aquests dies a Barcelona i al país.

Llegeixo que ha mort Conxa Gubern, “una de les llibreteres de la llibreria Laie”. Ho escriu Daniel Fernández a La Vanguardia. Jo, tot i que he anat sovint a la Laie, no la coneixia. Tenia 54 anys i “era una entusiasta dels llibres, molts lectors i editors hauran quedat una mica orfes, han perdut una d’aquestes figures pacients, capaces de llegir i jutjar i dir-te què pensava del llibre que anaves a publicar”.

Diu que Ernest Alòs també parlava d’ella a El Periódico: “Som una raça a extingir i un tipus humà que ja no existirà més. Per què negar-ho, alguna cosa hi ha de crepuscular en el negoci del llibre i  relativament pocs són ja els llibreters que llegeixen i han llegit i que són capaços de saber què ha de llegir aquest lector que freqüenta la seva llibreria”.

“No formava part del grup de sòcies i fundadores, cap al 1980, de la llibreria Laie (amb Montse Moragas i Conxita Guixà al capdavant), ni dels accionistes que han permès que avui sigui una cadena amb una dotzena de seus, però la llibretera Conxa Gubern era, juntament amb el seu col·lega Lluís Morral, una de les dues cares que feien que la Laie de Pau Claris continués sent una llibreria amb caràcter”.

“Llibretera de la Llar del Llibre i de Sabadell i de la llibreria Kronos, es va incorporar a Laie fa dues dècades”.

M’agrada el final de l’article de David Fernández: “Hi ha poques professions millors i més nobles i que facin créixer més una societat. Ens van faltar llibrerters i mestres durant aquesta llarga transició que ara acaba. I vam fracassar en unes quantes coses més: l’educació, el foment de la meritocràcia, la reforma de la justícia… Un bon llibreter, una llibretera com la Conxa, podria haver orientat sàviament i senzillament més d’un polític d’alt nivell. Potser només calia haver-l’hi preguntat…”

Jo tinc els meus llibreters de confiança però és veritat que en la vida no és tan fàcil ni diria possible establir relacions càlides amb molta gent. Vas seleccionant i construint relació amb els que trobes pel camí, i és clar, te’n perds molts com la Conxa. Serà qüestió d’anar a conèixer el també llibreter de Laie, Lluís Morral, que mencionen les cròniques de la mort de Conxa Gubern.

Per cert, com omple tenir una professió, eh? Qui té la sort de tenir-la o ha tingut el do i l’habilitat de dedicar-se a la seva vocació, és clar.

El Periódico ho explicava així: Fallece la librera Conxa Gubern i Mor la llibretera Conxa Gubern