noam chomsky, British Library

Sota el suggerent títol de “Propaganda, Power and Persuassion”, el lingüista Noam Chomsky ha pronunciat avui una conferència a la British Library de Londres, que he pogut seguir en streaming. Quin gran invent l’stream! En els pròxims dies publicaré totes les anotacions que he pres, de moment em centro en el que ha comentat sobre Internet i les xarxes socials. Chomsky -que ha mencionat vàries vegades que els seus néts sí que utilitzen les xarxes socials- ha estat entrevistat pel periodista de The Guardian Jonathan Freedland.

Noam Chomsky, British Library

“Estic impressionat per Internet”, ha matisat Chomsky al final de la conversa. “Es va inventar els anys 50’s i 60’s al laboratori del MIT on jo estava treballant, gràcies a una institució estatal dinàmica, creativa, que és on es fa el treball seriós”. “Però Internet és un canvi molt menor del que en el seu dia va representar l’aparició de les biblioteques, que van donar a la gent accés a una quantitat immensa de material”.

“En comparació amb allò -ha insistit Chomsky- Internet és un petit canvi. A les biblioteques podies estar segur que el que llegies era seriós. En canvi ara a Internet hi ha molta porqueria, pot ser una font de no acció”.

“Utilitzo molt Internet. Si saps el que busques és bo però si no saps què busques és molt pitjor. I no és tan decisiu. Durant les revolucions àrabs, quan van intervenir Internet a Egipte la gent es va seguir organitzant en comunicació cara a cara”.

“D’altra banda -ha dit- no m’agraden les xarxes socials perquè creen relacions superficials. Si un noi escriu a Facebook que aquell dia té un examen i 100 amics li fan ‘likes’ es pensa que té 100 amics reals i en realitat no és així”.
A preguntes d’un assistent ha reprès el tema: “La impremta va ser un gran canvi, les biblioteques un canvi major. En canvi, des d’aquest punt de vista, el canvi que representa Internet és menor perquè no hi ha cap control de qualitat. Que la gent pugui dir el que vol i el que pensa és fantàstic però Internet és molt menys útil del que van ser les biblioteques”.
“D’acord, promou l’intercanvi d’idees. Però per exemple va ser un canvi més important en velocitat l’aparició del telègraf en relació a la lentitud amb que els missatge viatjaven en vaixell. Totes aquestes coses, aquests canvis estan bé, però no els hem d’exagerar.”
La conferència de Chomsky ha servit per inaugurar l’exposició “Propaganda, Power and persuassion”, a la British Library.