photo (24).JPG

Sabéssiu quina bona olor feia la paella que, diumenge, preparaven veïns del Gòtic davant l’església de la Mercè! Era un dinar convocat per La Negreta, “un nou espai social que vol fomentar la participació política, social i cultural per canviar el deplorable estat actual de les coses a favor de la majoria”. Hi estan implicats l’Associació de Veïns i Veïnes del Gòtic, la cooperativa de consum ecològic el Bròquil, el Sindicat d’Arquitectes, la CUP de Ciutat Vella, el Club Dinàmic, l’Associació Catalana Contra la Contaminació Acústica i l’Assemblea del Gòtic. Neix per fer front “a les polítiques que des de les diferents institucions ens estan amargant la vida: l’entrega total del barri als turistes; la retallada de les pensions; l’atur i la precarietat; la privatització de la salut…”

photo (25).JPG

El nom i el símbol de la Negreta té l’orígen l’any 1789: “després de tres pujades del preu del pa, s’alborotà de mala manera lo poble baix, passant a cremar a totes les barraques del pa i lo Pastim (la fleca central de Barcelona que acabava de ser privatitzada). Al capdavant de la revolta hi eren les dones. Al cap d’uns dies aconsegueixen que es rebaixi el preu del pa, i després el de la carn, del vi i de l’oli. Però les concessions no van ser respectades i es desfermà una repressió ferotge durant la qual van ser executats cinc homes i una dona, Josepha Vilaret, de sobrenom la negreta”. 

photo (23).JPG

Per cert que la gent de La Negreta conclou que “ara que fa falta que “lo poble baix” es torni a “alborotar” i calen més revoltes del pa -i no solament del pa-, hem volgut recordar i adoptar com a símbol aquesta dona valenta qui, malgrat tots els perills, va lluitar per allò que era just”.