La trobada de Taizé a València acaba i s’anuncia la pròxima: a Riga

La trobada de Taizé a València acaba i s’anuncia la pròxima: a Riga

Taizé València

La trobada de Taizé a València  ha acabat el primer dia de l’any del 2016 i ara els 15.000 participants (“los últimos hippies de Cristo“, com els va anomenar fa uns dies Juan Nieto a El Mundo) ja tornen en autocar als seus domicilis, a qualsevol recó d’Europa. Llegeixo que el missatge d’aquest any del germà Aloïs, prior de la comunitat i successor del seu fundador Frère Roger, es pot resumir en la frase: “La pau mundial comença dins dels cors”. Durant l’últim dia de la trobada s’ha anunciat que la pròxima es farà a l’altra punta d’Europa, a Riga (Letònia), del Mediterrani al Bàltic. Com he comentat altres vegades, Taizé és de les poques referències espirtiuals cristianes que em queden i que em serveixen. Vaig tenir la sort de conèixer-la de jove i crec que em servirà tota la vida. En valoro el silenci, els cants i sobretot la llibertat d’ètica i d’esperit.

Taizé València

Taizé, València i una societat post-cristiana

La ciutat de València és l’encarregada d’acollir, enguany, la trobada de Taizé, que comença el 28 de desembre i acabarà l’1 de gener del 2016. Milers de joves d’aquesta Europa postcristiana acudiran a València a pregar seguint la sempre seductora invitació dels germans de la comunitat francesa de Taizé, un dels principals i més vius focus d’espiritualitat del vell continent.

Barcelona sempre ha tingut una relació molt estreta amb Taizé. Aquesta vegada Taizé ha esquivat la ciutat comtal, potser precisament perquè és un clar exemple d’urbs postcristiana, ja sense prou gruix a les parròquies a on agafar-se per organitzar un esdeveniment d’aquesta magnitud.

Igual que una llengua mor quan els seus parlants la deixen  de transmetre, el cristianisme està morint a Catalunya perquè per molts motius -en els que en aquest espai no podem entrar perquè el superen- el gruix de les famílies han decidit deixar de transmetre la fe cristiana que molts dels avis sí tenien. I a les nostres generacions ens està tocant ser testimonis de primera mà d’aquest procés.

Amb el gruix dels ciutadans ja sense religió, i els que la tenen en gran part ja no catòlics, al “mercat” de l’espiritualitat se li obren tot tipus de futurs més enllà del que puguin oferir religions i sectes aprofitant el buit catòlic: la recerca d’espais de silenci individuals i col·lectius, de pràctiques com el ioga, de grups de treball i reflexió en equip espirituals i ja no religiosos és molt present i va i anirà en augment.

En aquest context queden pocs focus d’espiritualitat cristiana atractius, que respecten la llibertat de consciència individual i oberts als nous reptes, i Taizé és un d’aquests pocs espais. Així doncs només ens queda desitjar que la trobada de Taizé a València sigui un gran èxit i que els que hi vagin en gaudeixin molt.

Vídeos / Un miler de valencians criden #VolemTV3 a Barcelona ( #sensesenyal #hihasenyal )

[youtube AianHmuyrxw]

“Barcelona amb el País Valencià” deia una de les pancartes que portaven avui el miler de persones han reclamat a Barcelona que TV3 es pugui seguir veient al País Valencià. Quan jo els he vist estaven travessant l’Avinguda Diagonal en direcció a la seu de CiU al carrer Còrsega.

[youtube MeTx5_LWn7g]

Un cop allà s’han mantingut a una certa distància de la seu del partit i han seguit cridant, per exemple: “No més repressió, Camps a la presó!” Per la fonètica dels crits, diria que la majoria dels participants en la protesta eren valencians.

[youtube hETw6CDcSHI]

Per cert que jo tot plegat ho he vist perquè no m’han deixat entrar a la inauguració de l’exposició sobre Huertas Claveria que feien al Palau Robert. D’acord, jo arribava  tard, no havia pogut arribar a temps, però el guàrdia de la porta ja m’hagués pogut deixar entrar a fer una foto de l’ambient del últims minuts, no? Ai, la gent capquadrada, no m’hi entendré mai.