Dijous li van posar una multa de 200 euros a una amiga meva per saltar-se, en bici, dos semàfors en vermell. A la zona d’Arc de Triomf, a Barcelona. Evidentment, si això és el que marca la llei ningú no li pot discutir la multa al guàrdia urbà en qüestió. En canvi sí que es pot críticar la inexistència d’una estratègia eficient per endreçar la circulació de bicicletes en una xarxa urbana que, per molts esforços que s’estiguin fent, no està preparada per la convivència entre vianants, ciciclistes, comnductors de motos, de cotxes, d’autobusos i -per fer la festa més gran- també de tramvies.

Sóc un ciclista urbà total i per Barcelona gairebé només em moc en bicicleta alternada amb metro i autobús. Hi ha molts punts de la ciutat on penso que hi hauria d’haver urbans multant ciclistes: bàsicament aquells on hi ha un bon carril bici i on, malgrat això, uns quants ciclistes van per on volen. És el cas, per exemple, de la Diagonal entre Glòries i el mar. Tot i els sots i malgrat que no és un carril bici pou ben separat de la vorera -forma part física del passeig central de l’avinguda- és un carril que està prou bé i que permet circular ràpid. I en canvi cada dia centenars de ciclistes l’obvien. A què espera l’Ajuntament a tenir un equip d’urbans fixe en punts com aquest a deleitar-se posant multes? Que posin tantes com puguin!

En canvi, els casos que conec de multes posades són absurdes. La meva amiga ciclista és modèlica: va amb casc, amb les llums enceses a la nit, és prudent… Saltar-se un vermell? Qui no se’l salta alguna vegada en bicicleta. Perquè, encara que costi d’entendre, la bicicleta com a mitjà de transport circula amb una lògica diferent. I això segurament és el que costa d’adaptar a les ciutats: que potser saltar-se un semàfor vermell en un carrer no és greu ni decisiu i, en canvi, sí que és estratègic castigar la circulació de bicis per zones repletes de vianants.