Polèmica sobre la nova botiga a Barcelona. “Brompton no té botigues directes de fàbrica”, explica Espaibici

Polèmica sobre la nova botiga a Barcelona. “Brompton no té botigues directes de fàbrica”, explica Espaibici

Brompton Junction Barcelona 3

Ja s’intuïa que alguna cosa grinyolava en la presentació de la nova botiga Brompton de Barcelona, que al menys als mitjans de comunicació va ser presentada com a botiga pròpia de Brompton. En una ciutat que si és ciutat Brompton és, perquè la bici és molt bona i s’adapta a les necessitats de Barcelona, és clar, però també perquè unes quantes petites botigues hi han cregut i van apostar per la marca fa més de 10 anys.

Una d’elles, Espai Bici, ho deixa clar en un missatge a la seva pàgina de Facebook: “Espaibici hace muchos, muchos años que dispone de toda la gama de productos Brompton, y que intenta explicar el producto lo mejor posible, para que algunos que no creían en “una plegable” lo hagan y disfruten de una de las mejores. Seguimos y seguiremos buscando el mejor producto para los usuarios Brompton y dispondremos de todas las Brompton que nuestros clientes deseen (a su debido tiempo)”.

I afegeixen: “Brompton y Brooks son marcas que han estado con nosotros desde el primer día de apertura, allá por el 2002. Brooks y Brompton siguen confiando en nosotros y nosotros en ellos… Brompton no tiene tiendas directas de fábrica, aunque dispone de un sistema de franquicias que una empresa independiente a Brompton ha abierto en Barcelona”.

“Si nosotros apostamos por Brompton hace 12 años (con el conocimiento y experiencia que eso supone) nuestros clientes apostaron por nosotros, Brompton también… ¿Ha cambiado algo? Nosotros no”.

I rematen: “Por cierto, siendo la franquicia de Barcelona la más grande del mundo, en Barcelona hay 3 tiendas tienen más m2 dedicados a Brompton y estas han situado a la marca en lo más alto, siendo Barcelona, tal vez, la ciudad con más Brompton del mundo… mucho antes de que llegasen otros.

També recorden “algo que nos ha enseñado Brompton… no siempre lo más barato es lo que menos cuesta, el conocimiento, profesionalidad y calidad de servicio es parte de la cadena de Brompton”.

I expressen un desig per a la ciutat: “a nuestra querida Barcelona sólo le pedimos que tenga muchas más bicis, más peatones y menos coches y motos”.

No veig que Cap Problema, un dels altres referents Brompton a la ciutat, n’hagi dit res.

Jo seguiré circulant en Brompton i visitant totes les botigues. Molta sort al nou establiment i a tots els altres. Però que no ens expliquin el que sembla que no és.

Sant Ponç torna a omplir d’herbes, mel i barreja el carrer Hospital de Barcelona

Sant Ponç torna a omplir d’herbes, mel i barreja el carrer Hospital de Barcelona

Sant Ponç 2016

El carrer de l’Hospital s’ha transformat, un any més, en mercat d’herbes aromàtiques i mel, per celebrar Sant Ponç, patró dels herbolaris. Enguany tot plegat una mica més humit i fresc, després de la tongada de pluges de la setmana. El que no devien saber els que en el seu dia van començar a honorar el sant al carrSant Ponç 3er Hospital és que amb els anys l’actual Raval es convertiria en un barri de gent de procedències tan variades i que la fira seria tan apropiada, perquè molts venen de països on les herbes són part indissociable de la seva cultura, per exemple culinària.

A la fira de Sant Ponç es veuen, per exemple, molts àrabs carregats de mel i d’herbes. I els filipins han fet la seva celebració religiosa a l’església de Sant Agustí, avui -com cada any- amb desenes d’espelmes davant la imatge de Santa Rita. Jo cada any celebro la festa comprant un pot de tres quilos de mel de Tremp, a sis euros i mig el quilo. Visca Sant Ponç i fins l’any que ve.Sant Ponç_2

Cap de setmana de La Boqueria a l’Old Spitalfields Mkt de Londres

Cap de setmana de La Boqueria a l’Old Spitalfields Mkt de Londres

La Boqueria London Londres

En una visita fugaç a Londres m’ha sorprès aquest anunci al Time Out London: “Estrella Damm brings La Boqueria Market from Barcelona to London”. És a dir, que del 29 d’abril al 2 de maig (2016) Londres ha pogut gaudir de tapes i producte fresc de La Boqueria a l’Old Spitalfields Mkt, a prop de l’estació de Liverpool Street.

Foto del Twitter de @javitrc

Foto del Twitter de @javitrc

Foto del twitter de @ArandaQuim

Foto del twitter de @QuimAranda

 

Comerços com Furest, Mango o Macson avancen les rebaixes d’hivern 2016 a Barcelona

Comerços com Furest, Mango o Macson avancen les rebaixes d’hivern 2016 a Barcelona

Rebaixes Mango

El calendari de rebaixes d’hivern català ha esclatat una vegada més pels aires. Passejant per la Diagonal i pel Passeig de Gràcia un pot observar, ja avui (2 de gener del 2016, primer dia de botigues obertes de l’any) que les principals botigues de roba de Barcelona han començat les rebaixes abans del que marca la llei catalana que regula els horaris comercials. Establiments com Furest, Mango, Cortefiel, Macson i les sabateries Casas són alguns dels que han començat ja les rebaixes, acollint-se a la llei estatal i donant ja per iniciada la campanya de rebaixes d’hivern, que segons la llei catalana hauria d’arrencar el 8 de gener. Ho fan degut a que la llei catalana que regula els horaris comercials està suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) i, per tant, preval la normativa espanyola, que sí que permet obrir. Diria que altres cadenes, com Zara i Señor, no han començat.

Rebaixes Macson

 

La xurreria Banys Nous s’omple de turistes coreans

La xurreria Banys Nous s’omple de turistes coreans

Xurreria Banys Nous, Barcelona

Fa més de 20 anys que, de tant en tant, compro pastissets a la xurreria del carrer Banys Nous 8, al barri del Pi de Barcelona. Però des de fa uns anys s’hi formen llargues cues de turistes, sobretot asiàtics, a l’estil Petritxol. Quina guia deu haver estat decisiva per aquest canvi? La Lonely Planet?

Ahir vaig tenir una conversa amb un dels responsables del local que m’ho va aclarir: més enllà de si surt en una guia o en una altra “hi va haver un abans i un després d’aparèixer, ara fa uns cinc anys, a la televisió coreana”. Es veu que van rebre una llarga visita d’un equip de la televisió coreana: “I després del reportatge van començar a venir molts coreans! I segueixen venint perquè el reemeten dos cops l’any!”, m’expliquen. Per això la majoria dels molts asiàtics que fan cua per entrar a la xurreria de Banys Nous són coreans.

-“Després va venir una televisió d’Israel i una holandesa, i els seus reportatges també ens han ajudat. Però el canvi va venir sobretot pel reportatge de la televisió coreana”, diu el simpàtic propietari, que sempre he vist treballant a la botiga.

I com m’ha fet notar la Begoña García Carterón en un comentari a Facebook “el fill del propietari, que atén el taulell, ha aprés coreà i els rep en el seu idioma!” És veritat, vaig veure com ho feia amb molta naturalitat, els clients l’entenien bé!

Vaja, que a aquesta típica xurreria  del Gòtic fan cara de satisfacció. Menys de la que fem els seus clients d’abans, és clar: jo he de fer més cua i de vegades prefereixo passar de llarg. Però me n’alegro per ells!

xurreria banys nous 2

Primer Nadal sense La Formiga d’Or a Portal de l’Àngel, espai ara ocupat per Mango

Primer Nadal sense La Formiga d’Or a Portal de l’Àngel, espai ara ocupat per Mango

Mango i la Formiga d'OrEl del 2015 és el primer Nadal sense la llibreria La Formiga d’Or al Portal de l’Àngel. Els locals que ocupava des de fa 130 anys els ha aprofitat Mango, que era la seva veïna, per ampliar espai. La llibreria, que era la segona més antiga de Barcelona, va tancar el mes de maig, quan els seus propietaris -la família Fàbregues, històrica de la Formiga d’Or i la família Pi de Happy Books, amb qui s’havien unit el 2003- van optar per avançar-se al tancament després de quatre anys de pèrdues i evitar així haver d’afrontar més endavant una situació més complicada. La Formiga d’Or era per a mi sobretot un bon recurs de Nadal: hi anava a última hora a veure si trobava alguna bon regal.

La Hormiga de Oro

Jo encara l’havia conegut com a Hormiga de Oro i per curiositat diguem-ne espiritual sempre visitava el seu raconet religiós, ànima de la llibreria que en el seu origen era de llibre religió. Però aquest espai s’havia anat reduïnt més i més a partir de la unió amb Happy Books. De fet en gran part s’havia convertit en una llibreria amb producte turístic i molt comercial, però ni això li ha donat l’oportunitat de seguir, enfrontada als grans canvis de paradigme en la comunicació en general i en el llibre en particular.

La Hormiga de Oro 2

 

M’explica el professor Ramon Alcoberro a Facebook que en els seus orígens era una llibreria carlina i ho expressa així: “Un lloc més de la memòria dels carlins que se’n va a can pistraus”. Efectivament, La Hormiga de Oro va ser fundada per Lluís Maria de Llauderf i de Dalmases, un diputat carlí del Berguedà, com explica un article al Regió 7, fundador d’El Correo Catalán -qie va ser el diari carlí per excel·lència-. Diu que també va fundar el setmanari il·lustrat La Hormiga de Oro” que durant molts anys va defensar els valors del catolicisme i de l’integrisme a Catalunya.

La Formiga d’Or – Happy Books manté la botigueta de 32 metres quadrats al claustre de la Catedral de Barcelona.