Milers de persones es manifesten en defensa de l’escola catalana

Milers de persones es manifesten en defensa de l’escola catalana

Escola Catalana.jpg

Foto: Xavi Somoza

Abans d’incorporar-me a la mani de Som Escola me la vaig quedar mirant una bona estona a la Ronda de Sant Pere cantonada Passeig de Sant Joan. És una marxa que va fer patir una mica els organitzadors perquè no podia fallar i tenia un ampli suport però per circumstàncies (prioritat, 9N) s’ho han hagut de fer bastant sols. I en canvi quan va arribar el dia no parava de passar gent. Aquests últims tres anys el catalanisme s’ha com malacostumat a les grans marxes. Abans, els 11 de setembres érem quatre gats: de 3.000 a 10.000 persones que hi anàvem com per mantenir la flama encesa per quan arribés el dia, si és que arribava.  Ara segons com et diuen 25.000 i sembla poc. Doncs no, fóssim els que fóssim érem molts, milers de persones que, de nou, es manifestaven festivament per defensar un sistema escolar que assegura que tothom l’acabi sabent parlar bé català i castellà. Ja sigui el fill dels pakis del colmado, el fill de la família del Turó Park o el nen de Vic.

Som Escola 2.jpg

Protesta de l’Assemblea de mestres interins, a Rambla Catalunya: “Ni LEC ni LOMCE”

Protesta de l’Assemblea de mestres interins, a Rambla Catalunya: “Ni LEC ni LOMCE”

blogescola.JPG

Havien convocat per Facebook una xiulada “en defensa de l’escola pública” a la Consellera Irene Rigau, que acudia a un acte al Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats. Li he demanat a un dels assistents exactament de què anava la protesta i m’ha contestat molt clar: “Amb les noves lleis els directors podran escollir els professors que vulguini al marge dels currículums”.

blogescola2.JPG

Vídeos i fotos de la mani #SOSeducació #mareagroga

Vídeos i fotos de la mani #SOSeducació #mareagroga

L1340310.JPG

Diria que eren unes 10.000 les persones que dissabte es van manifestar a Barcelona contra les retallades a l’educació. La mani anava encapçalada per la pancarta i l’eslogan que veieu a la imatge…

L1340311.JPG

… i de nou el color groc va ser-ne un dels protagonistes, sobretot en forma de samarretes. Per això el hashtag que es va utilitzar per ‘retransmetre’ la marxa va ser el de #mareagroga.

L1340298.JPG

A mi que m’atreuen les mogudes dels barris de Barcelona, em va agradar especialment aquesta pancarta de la Coordinadora d’AMPA de Gràcia: “Escola pública, l’escola de tots”…

L1340304.JPG

… tot i que, com veieu, hi va haver molta diversitat d’expressió en pancartes, aquesta altra és de membres de comunitats educatives d’Esplugues de Llobregat.

L1340307.JPG

Quan els hi vaig fer aquesta foto al grup de ‘Iaioflautes’ presents a la mani, no sabia que al matí aquest col·lectiu n’havia armat una davant del Palau de la Generalitat, intentant entrar-hi per ser rebuts per les autoritats. Es veu que la cosa va acabar a cops amb els Mossos.

[youtube kQgZ4wHYFZY]

Vaig gravar dos vídeos, amb l’iPhone, que intenten transmetre una mica l’ambient de la mani, aquí els teniu.

[youtube X3yU25Fqcms]

 

aaa

Mestres de Filosofia reclamen que es mantingui la seva assignatura a Secundària, en un acte a l’Ateneu Barcelonès

Mestres de Filosofia reclamen que es mantingui la seva assignatura a Secundària, en un acte a l’Ateneu Barcelonès

L1310686.JPG

La sala Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès s’ha omplert de mestres aquest dissabte al matí. Eren professors que assistien a l’acte reivindicatiu “En defensa de la Filosofia a Secundària. Durant l’acte Hi han participat Ignasi Roviró -president de la Societat Catalana de Filosofia-, Norbert Bilbeny -degà de la Facultat de Filosofia de la UB-, Jordi Beltran, Pere Martí Olivella i Ramon Alcoberro, professor de Filosofia de la UdG i membre de l’actual Junta de l’Ateneu.

[youtube wolHsu8jMdM]

M’he quedat amb les paraules de Ignasi Roviró, que com podeu escoltar al vídeo ha dit:

“Ens cal tornar a preguntar, per què la filosofia a l’ensenyament secundari? Estem obligats a fer-nos aquesta pregunta tant en temps de xàfecs i temporals com els actuals, com en períodes de bonança. Què té la filosofia que la creguem indispensable?”  I ha destacat 4 elements:

1) Perquè desvetlla la força de la racionalitat. La recerca sistemàtica de per què les coses són com són aporta sistema i rigor a un esperit jove que s’està encara formant. És una recepta sistemàtica sobre les qüestions essencials dels homes i ha de ser aprofitada pel sistema educatiu per ajudar a obrir el saber a tots els ciutadans.

2) Aporta completesa. El pensar filosòfic reclama que tot problema sigui pensat el màxim de complet possible. No és suficient pensar o observar aquelles qüestions que podem entendre.

3) Aporta l’exigència de diàleg. Als joves que estan permanentment connectats a xarxes socials -i més que ho estaran!- l’exigència del diàleg rigurós i sistemàtic de totes les qüestions pot ser un gran benefici. Dialgar en profunditat implica escoltar, parlar adequadament, estar disposat a canviar quan la vivència ho imposa. Implica pensar les veritats.

4) El plaer del saber i per al saber. Es tracta d’assaborir el saber, mostrar als nostres alumnes un plaer -el de la idea- que molts encara no han descobert: atresorar idees!

D’aquests quatre elements n’hi ha com a mínim dos exclusius de la filosofia. Eliminar una part o tota la filosofia del sistema educatiu seria fer un gran pas enrera. Aquests dos elements essencials són:

– El pensar crític sobre si mateix. És l’única disciplina que comença la seva història preguntant-se què és i per a què serveix i acaba 3000 anys després fent-se la mateixa pregunta. Perquè posa en entredit totes les seves pròpies conquestes, que sempre són provisionals i necessàriament han de posar-se en entredit. La clau de la filosofia està en aquest preguntar radical -més que no pas en les respostes que pugui assolir-. La força de la pregunta i el no acontestar-se mai amb les respostes.

– Pensar en la totalitat en ella mateixa. Per definició la filosofia envaeix totes les altres assignatures. La filosofia aporta a l’estudiant aquesta necessitat de totalitat.

En acabar, els assistents han anat a llegir textos filosòfics davant la Catedral de Barcelona.

L1310682.JPG

#Publicitat / L’escola @Elisavabcn anima els pares a regalar màsters als fills

#Publicitat / L’escola @Elisavabcn anima els pares a regalar màsters als fills

foto (6).JPG

Els dies previs a reis em va cridar l’atenció aquest anunci de l’Escola Elisava, convidant els pares a regalar un màster als seus fills: “Ajuda’l a assolir els seus propòsits regalant-li experiències que l’aproparan al món laboral”. Bona idea, anar a buscar la fibra pràctica (i sensible) dels pares. Espero que els hagi anat bé! L’Elisava és una d’aquelles escoles que jo sempre he vist al meu voltant, abans vinculada al CIC de la Via Augusta, no? Ara té la seu al 30 de la Rambla (a l’edifici on fa anys jo em colava a estudiar, quan hi havia l’aleshores flamant biblioteca de la Pompeu Fabra). L’Elisava és una de les escoles de disseny “de les de sempre” de Barcelona. En la història de cadascú les coses “de sempre” són les que et superen en edat i en aquest cas jo i l’Elisava complim el requisit.

#Educació / … i les classes no haurien d’haver començat l’1 de setembre?

#Educació / … i les classes no haurien d’haver començat l’1 de setembre?

Jo crec que les escoles haurien de començar classe l’1 de setembre per ajustar-se a l’estil de vida de les famílies actuals. Avui en dia pares i mares treballen i els és molt difícil gestionar més de dos mesos de vacances. Parlo pel que veig al meu entorn, les filigranes que s’han de fer i com els avis supleixen els pares en aquest període.

Al nostre país les vacances escolars sempre han començat poc abans de Sant Joan i la tornada a escola és a mitjans de setembre, per motius diversos, sobretot dos: es diu que a començaments de setembre encara és massa càlid per anar a escola i que els mestres han de preparar el curs.

Penso que el calendari escolar ja no s’ajusta al ritme de vida actual, seria molt més lògic que la tornada a escola s’avancés a començaments de setembre i sense setmana blanca, no?

I que els mestres preparessin el nou curs els 15 primers dies de juliol, just abans de marxar de vacances.

(La foto l’he fet aquest migdia a la Gran Via de Barcelona i mostra una oferta d’activitats (excursions) per a les criatures que encara no han començat classes…)