El desallotjament de La Carboneria desemboca en una mani amb incidents al barri de Sant Antoni

El desallotjament de La Carboneria desemboca en una mani amb incidents al barri de Sant Antoni

Carboneria_.jpg

En aquest blog hem anat seguint tota la història de la Carboneria, l’edifici okupat a Urgell amb Floridablanca, propietat de Barklays. Feia mesos que se’n rumorejava el desallotjament, que finalment ha arribat a plena llum del dia.

[youtube 6x7b49cqnGY]

I, com era d’esperar, ha desembocat en una manifestació contundent al vespre al barri de Sant Antoni, en què molt aviat s’han començat a produir incidents, contenidors cremats (sobretot cap a la Ronda i al carrer del Carme) i amb un amplíssim desplegament de Mossos antidisturbis que no paraven d’anar amunt i avall. Ho he intentat anar explicant tot per twitter.

Contenidors.jpg

Autor: @Paurubik

Veurem què més passa, però és de preveure una nova okupació en breu, com ha anat succeïnt des de fa uns anys.

La Carboneria reclama a Barclays que no executi el desallotjament

La Carboneria reclama a Barclays que no executi el desallotjament

photo (18).JPG

L’adhesiu de la foto és un dels rastres que queda a plaça Catalunya de la concentració que hi va haver dilluns 7 d’octubre i que es va desplaçar fins a la seu de Barclays a passeig de Gràcia, per reclamar que La Carboneria -l’edifici okupat ara ja llargament a Floridablanca amb Urgell- no sigui desallotjada. Durant un temps es va rumorejar intensament que el seu desallotjament era imminent, però no va ser així, fins i tot es va canviar la cridanera decoració de la façana. Els  twits més recents de La Carboneria expliquen que “ha arribat la notificació i se li concedeix la successió a Barclays, la qual cosa explica que en poden demanar l’execució en qualsevol moment”. Per això els crits de “Que Barclays aturi el desallotjament!”. Demanar-li a un banc com Barclays que no executi el desallotjament sembla complicat, no? En tot cas, anirem veient.

‘La Carboneria’ estrena façana, amb un gran globus aerostàtic

‘La Carboneria’ estrena façana, amb un gran globus aerostàtic

photo (13).JPG

Fa unes setmanes l’edifici okupat ‘La Carboneria’, d’Urgell amb Floridablanca, va estrenar façana, ns tres anys i mig després d’haver decorat l’edifici amb l’anterior dibuix, un pop. L’animal ara ha estat substituït pel globus aerostàtic que veieu a la imatge.

blogcarboneria2.JPG

Fa uns mesos va córrer el rumor d’un possible desallotjament que finalment no es va produir.

photo (14).JPG

 

 

 

L’edifici és ara veí del mercat (provisional) de Sant Antoni dels diumenges.

La mani pel desallotjament de #LaRimaia ha acabat sense nova okupació

La mani pel desallotjament de #LaRimaia ha acabat sense nova okupació

rimaia1.jpg

Foto Twitter @SantsTV

Unes 700 persones s’han manifestat al barri de Sant Antoni per protestar contra el desallotjament que al matí havia tingut lloc al centre ‘okupa’ de La Rimaia, seu d’un ‘Universitat Lliure’. Tot i que la història de La Rimaia feia pensar que la mani acabaria amb una nova okupació, aquesta no s’ha produït.

L1320275.JPG

La marxa ha sortit de davant del bar Els Tres Tombs, ha passat per davant del primer edifici on hi va haver La Rimaia -on s’ha desplegat una pancarta a la façana que diu ‘Mai hem marxat’- i ha acabat davant l’edifici desallotjat al matí, amb una projecció sobre sobre la façana les activitats del centre desallotjat. A l’espera de saber quin serà l’edifici triat per tornar a hostatjar La Rimaia, al barri continua quedant un centre okupa emblemàtic: La Carboneria d’Urgell amb Floridablanca, la del gran pop dibuixat a la façana.

L1320269.JPG

 

#LaRimaia, a Ronda Sant Pau 12, ha estat desokupada pels Mossos a primera hora del matí

#LaRimaia, a Ronda Sant Pau 12, ha estat desokupada pels Mossos a primera hora del matí

Rimaia5.jpg

Foto Twitter de @galapita

La policia ha desallotjat a primera hora del matí l’edifici okupat a Ronda Sant Pau 12, un any i vuit mesos després que s’hi instal·lés la “Universitat Lliure La Rimaia”. Aquest era el quart edifici de La Rimaia, que anteriorment va estar en edificis okupats al carrer Casanova i a la Gran Via. En anteriors ocasions al desallotjament li ha seguit una nova okupació ràpidament, aviat sabrem si també és el cas aquesta vegada.

Rimaia3.jpg

Foto Twitter @Galapita

(podeu veure el post de quan va ser okupada, clicant aquí)

Crònica d’una actuació policial i desallotjament okupa en dijous Sant al #Raval

Crònica d’una actuació policial i desallotjament okupa en dijous Sant al #Raval

L1310570.JPG

Per situar-vos us explicaré que jo anava cap a l’Ateneu Barcelonès, eren quarts de vuit del vespre de dijous Sant, feia una estona que havia deixat la redacció de l’ARA i tot just començava el pont de Setmana Santa (perquè 2 dies extres de festa no són “vacances” sinó un agradable pont, oi?).

I va ser posar els peus a les rambles per començar les “vacances” i veure que passava alguna cosa relativament grossa…

foto (27).JPG

Primer es van aturar set furgonetes i tres cotxes dels mossos davant del Carrefour, el que abans era Champion.

-“Què passa?” Algú va dir no-sé-què d’una casa okupa però amb poc convenciment… Vaig escriure un primer twit.

Per als twitaires que a més ens agrada fer una mica de ‘periodisme ciutadà’, aquestes situacions són relativament perilloses. Perquè fàcilment se’t pot anar l’olla i exagerar, mogut per l’emoció de la moguda del moment, que vista en perspectiva pot quedar en un no res. (Així que em vaig intentar contenir i anar explicant només el que sabia, vosaltres mateixos ho podeu valorar llegint els twits aquí).

Vaig fer una primera foto i per desgràcia meva em vaig adonar que a l’iPhone li quedava només un 5% de bateria i a la càmera si fa no fa el mateix. Per això vaig tirar milles i vaig escriure uns quants twits de cop.

L1310573.JPG

Les furgonetes dels mossos van començar a circular i van trencar per Pintor Fortuny. En aquell moment no em vaig adonar que també entraven i tallaven el carrer del Carme. Sí que vaig veure clarament que un bon grup d’antiavalots entraven a sac a l’Hotel Silken, que hi ha a Pintor Fortuny.

L’escenari era força contundent i s’hi van reunir molts curiosos, un centenar, a més de veïns als que no deixaven passar. En aquell moment hi havia rumors de tot tipus: “Un home armat…” “Una bomba…” “El carrer del Carme també està tallat…”

Com que ja només em quedava un 1% de bateria vaig provar sort a l’hotel Le Meridien, que està gairebé al davant d’on passava tot plegat. Sense cridar l’atenció vaig seure al lobby amb vistes al carrer, vaig endollar l’iPhone i vaig poder trucar a l’ARA, avisant l’Albert Balanzà de l’operació policial al Raval.

“Però què estan buscant?”

-“No ho sé, els mossos no diuen res”.

És veritat, els policies eren absolutament hermètics i quan els preguntaves de què anava la moguda contestaven: -“No ho sé, a mi només m’han demanat que em posi aquí”.

L1310575.JPG

En aquell moment em va passar una cosa fantàstica i és que un cambrer de l’hotel se’m va acostar amb una safata plena de copes de cava i me’n va oferir una. -Què celebreu?, vaig demanar. -El canvi de llum, la primavera. Es veu que a Le Meridien, uns dels hotels més clàssics i de més renom de Barcelona, tenen la bona idea de repartir copes de cava coincidint amb els canvis d’estacions de l’any. A mi em va anar de perles, seguir l’escena amb una copa de cava a la mà li donava un toc… de periodisme clàssic? Bé, perdoneu la tonteria però és que no m’esperava la copa de cava i menys per un motiu com l’arribada de la Primavera, em va semblar fantàstic.

L1310572.JPG

El cordó policial tallava també el carrer Xuclà i s’havia fet especialment contundent. En un moment determinat van fer apartar els curiosos (a mi no perquè ja dic que m’ho mirava a través dels vidres de l’hotel) i diversos policies van arribar amb al menys 4 detinguts.

L1310567.JPG

Pel que després he sabut al final n’hi va haver 8. Pel seu aspecte ja es podia descartar que fos un tema islàmic (al Raval de tant en tant hi ha operacions contra el terrorisme) però tampoc no vaig veure clar que fos un tema okupa, com finalment es va confirmar que era. Sí que podien ser antisistemes però també haurien passat per alguna altra història més de l’est…

L1310584.JPG

L’operació debia durar una hora. Quan els mossos van reobrir el trànsit de Pintor Fortuny vaig anar a mirar com estava la situació al carrer del Carme i aquí ja tot va quedar clar. Els mossos encara tallaven el carrer i estaven davant el número 14, alguns el sabreu situar perquè és on hi ha un supermercat Día…

L1310582.JPG

Una noia francesa, molt guapa, se’m va acostar:

-“¿Hay una fiesta? ¿En Barcelona hoy hay una fiesta, verdad?” va dir mirant l’edifici.

La veritat és que no vaig saber ben bé què contestar: “Ils sont des squatters” li vaig dir.

-“¿Pero hoy en Barcelona hay una fiesta?” insistia ella.

Per un moment vaig pensar que la noia volia alguna cosa més, no crec que estigués demanant per les processons de Setmana Santa ni que acabés d’entendre què hi feia la policia al carrer del Carme.

Però no vaig saber dir-li si a Barcelona hi havia una “fiesta”.

L1310581.JPG

Dels balcons de l’edifici encara penjaven pancartes contra l’especulació i a fora hi havia un grup de gent que semblava formaven part dels desallotjats. Finalment, entre el que jo anava veient i explicant i el que van poder averiguar a la redacció  (la Lara Bonilla i l’Albert Balanzà) a l’ARA.cat vam publicar la notícia i ho vam explicar així: “Antiavalots dels Mossos fan vuit detencions en un desallotjament okupa al Raval“.

M’ha quedat el dubte de per què els mossos havien entrat d’aquella manera pel carrer Pintor Fortuny, en un tros d’illa que no coincideix amb el de la casa okupada al carrer del Carme, i s’hi van estar durant tota l’operació. Suposo ho debien fer per poder-se desplaçar pels terrats.