Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/home/barcelona.st/web/wp-content/uploads/et_temp/cavalcada-2018-1024x768-116383_1080x675.jpg) is not within the allowed path(s): (/usr/home/guillemcarbonell.cat/:/home/guillemcarbonell.cat/:/usr/home/services/:/usr/share/php71/) in /usr/home/guillemcarbonell.cat/web/wp-content/themes/Divi/epanel/custom_functions.php on line 1488 Warning: file_exists(): open_basedir restriction in effect. File(/usr/home/barcelona.st/web/wp-content/uploads/et_temp/cavalcada-2018-1024x768-116383_1024x675.jpg) is not within the allowed path(s): (/usr/home/guillemcarbonell.cat/:/home/guillemcarbonell.cat/:/usr/home/services/:/usr/share/php71/) in /usr/home/guillemcarbonell.cat/web/wp-content/themes/Divi/epanel/custom_functions.php on line 1509 Nicabs a la cavalcada

Nicabs a la cavalcada

cavalcada de Reis 2018 BarcelonaA casa no celebràvem gaire el dia de reis. Potser per les influències suïsses del meu pare, suís alemany de formació, els regals els portava el papà Noel el 25 de desembre. Els reis només  ens duien xocolates, caramels i carbó. Parlo de finals dels 70’s.

Però per sort tenia un amic que cada any em convidava a veure la cavalcada des del vaixell del seu avi. Així que el meu primer contacte amb la cavalcada de Reis va ser marítim: anàvem a buscar els reis mar endins i els acompanyàvem en una processó de barques fins al port de Barcelona. Hi vaig anar aproximadament dels 9 als 12 anys.

Després, encara molt jove, vaig deixar d’anar a les cavalcades perquè curiosament els meus pares no hi van mostrar mai gaire interès. Dic curiosament perquè el meu pare és un gran pessebrista i la meva mare s’esforçava ens transmetre’ns la fe. Així que a partir dels 12 i fins als 18 només vaig treure el nas per la incipient i modesta cavalcada de Sant Gervasi i Galvany, que baixava per Muntaner.

D’adult m’he establert al barri de Sant Antoni i el primer any de viure-hi, fa 17 anys, vam descobrir amb sorpresa que la cavalcada passava pel costat de casa, pel carrer Sepúlveda, i que era una meravella també per als adults. Des d’aleshores no me n’he perdut ni una i hem convidat cada any a casa els nebots que estan en edat de cavalcades.

Sense buscar-ho, m’he convertit en un expert de cavalcades! Per exemple sé que el Mag Lari s’ha convertit en el personatge que cada any l’obre, i que el rei negre és el més antic de tots. I em sé les fantàstiques cançons dels carters i la del carbó.

Em posa la pell de gallina veure la gent als balcons: façanes plenes de veïns i convidats que segueixen la cavalcada.

I des de fa uns anys també em posa la pell de gallina veure la diversitat de gent que segueix l’arribada dels Reis, sobretot els immigrants hindús i musulmans del barri i del Raval que -creences al marge- s’afegeixen a la festa de la ciutat i porten els seus nens a veure l’arribada dels Reis.

Aquest 2018, per exemple, un grup de mares musulmanes la seguien darrere meu. Totes elles portaven mocador al cap, però cridava l’atenció sobretot una que duia un nicab. Només se li veien els ulls, que seguien de prop i amb emoció, l’arribada dels Reis d’Orient.

Sant Ponç torna a omplir d’herbes, mel i barreja el carrer Hospital de Barcelona

Sant Ponç torna a omplir d’herbes, mel i barreja el carrer Hospital de Barcelona

Sant Ponç 2016

El carrer de l’Hospital s’ha transformat, un any més, en mercat d’herbes aromàtiques i mel, per celebrar Sant Ponç, patró dels herbolaris. Enguany tot plegat una mica més humit i fresc, després de la tongada de pluges de la setmana. El que no devien saber els que en el seu dia van començar a honorar el sant al carrSant Ponç 3er Hospital és que amb els anys l’actual Raval es convertiria en un barri de gent de procedències tan variades i que la fira seria tan apropiada, perquè molts venen de països on les herbes són part indissociable de la seva cultura, per exemple culinària.

A la fira de Sant Ponç es veuen, per exemple, molts àrabs carregats de mel i d’herbes. I els filipins han fet la seva celebració religiosa a l’església de Sant Agustí, avui -com cada any- amb desenes d’espelmes davant la imatge de Santa Rita. Jo cada any celebro la festa comprant un pot de tres quilos de mel de Tremp, a sis euros i mig el quilo. Visca Sant Ponç i fins l’any que ve.Sant Ponç_2

Les pastisseries trien STAR WARS per a les mones de Pasqua 2016

Les pastisseries trien STAR WARS per a les mones de Pasqua 2016

mona STAR WARS 2Cada any algun personatge domina les mones de Pasqua i enguany (2016) els pastissers estan triant els personatges d’STAR WARS. Com sempre, destaca la pastisseria Escribà, que aquesta vegada dedica l’aparador de Gran Via a BB-8, l’evolució del mític R2-D2 a la saga de la Guerra de les Galàxies. A més de la mostra grossa, el pastisser Christian Escribà ofereix petites mones del personatge.

També a la pastisseria Massó, del Cap de la Vila de Sitges…

mona STAR WARS

… han optat per STAR WARS, en aquest caps pel cap de C-3PO i el personatge Darth Vaider. I podríem anar una a una per totes les pastisseries del país. Si teniu fotos les podeu enviar a guillemcarbonell@hotmail.com i completarem l’escrit!

Torna la fira de reis de la Gran Via

Torna la fira de reis de la Gran Via

Gran Via de les Corts Catalanes

En un plis plas han muntat les paradetes de la fira de reis de la Gran Via: xurreries, jogueteries, joies artesanes i una mica de tot. Els ciclistes perden el carril fins a la setmana del 7 de gener.

Gran Via de les Corts Catalanes

Per cert que l’any passat (2013) va ser l’any de les estelades: en venien a moltíssimes parades. Veure si això continua igual enguany o no serà un bon barem de l’estat de la qüestió, avui que arran de l’enquesrta del CEO els mitjans que li tenen tírria al tema s’han llençat a celebrar el suposat refredament del tema.

Gran Via de les Corts Catalanes

La il·luminació de Nadal de la plaça Reial sorprèn i crea divisió d’opinions

La il·luminació de Nadal de la plaça Reial sorprèn i crea divisió d’opinions

llums de Nadal a Barcelona

Tot i que a Nazario, un dels “il·lustres” que queden a plaça Reial, no li agrada gens, es pot dir que la il·luminació del Nadal 2014-2015 de la plaça Reial ha sorprès. I a mi particularemt m’agrada que s’atreveixin a provar opcions de llums, quan veníem d’èpoques de llums molt tristes i grans cutrades, que en part encara duren. De fet suposo que Nazario és el que deu pensar d’aquests llums que veieu. En tot cas, es pot dir que la il·luminació que enguany penja de banda a banda de la plaça ha aconseguit sorprendre i que hi ha divisió d’opinions al respecte.