‘Zone à Défendre’

Quan jo era petit es deia que, en tendències, França sempre anava per davant nostre. Que aquí les coses arribaven un parell d’anys més tard. I en canvi ara tinc la sensació que a França hi estan arribant coses que nosaltres hem viscut els últims tres o quatre anys. Intueixo que la diferència és la crisi, aquí portem aquest temps patint-la mentre que a França és ‘leitmotif’, tema principal, ara. S’estan espantant amb el tancament d’empreses, la pujada de l’atur, els mals auguris. Comencen a haver-hi petits disturbis anarquistes com aquí hem viscut amb alts i baixos. I això provoca reaccions policials amb conseqüències com la mort fa unes setmanes de Rémi Fraisse, un estudiant de 21 anys que es manifestava a Sivens, a Occitània, a favor de la zona humida del Testet, contra la construcció d’una presa que la farà desaparèixer.

Avui al programa matinal d’Antenne 2 Telematin he sentit que parlaven d’un concepte: Zone a Défendre, que es refereix precisament a això,a  espais que, des d’una perspectiva de lluita, volen preservar o alliberar. Us sona?

 

Okupen unes hores l’oficina de Catalunya Caixa al 22@

Okupen unes hores l’oficina de Catalunya Caixa al 22@

Catalunya Caixa 3
Aquest serà simplement un relat del que jo vaig veure. Si hi vau ser, ja ampliareu la notícia. Divendres 18 de juliol em vaig fixar que la sucursal de Catalunya Caixa que hi ha a Diagonal amb Rambla del Poblenou, al 22 @, tenia els vidres totalment empaperats, amb missatges com: “La nostra violència és existir. Stop Dasaucios” i “De norte a sur, de este a oeste, ocupamos este banco cueste lo que cueste”. Eren quarts de tres de la tarda i a dintre no hi quedava ningú: ni okupes ni empleats.Catalunya Caixa

El terra era ple d’octavetes i l’oficina (tant la saleta del caixes automàtic com tot l’interior) oferia la mateixa estètica que els vidres del, diguem-ne, aparador. Just en aquell moment s’acostava un guàrdia de seguretat, que em va explicar: “Ells cridaven que no sortirien fins que arribés la Cavalleria, i així ha estat”. Per “cavalleria”, entengueu els Mossos amb aquells vestits que porten en aquests casos. “Però mira com ha quedat tot”, em deia. Sí, era bastant espectacular.

Catalunya Caixa

 

 

La Marxa de la dignitat aplega unes 3000 persones per encerclar la Generalitat

La Marxa de la dignitat aplega unes 3000 persones per encerclar la Generalitat

dignitat.jpg

Quan he coincidit a plaça Catalunya amb una de les dues convocatòries de la Marxa de la Llibertat eren unes 500 persones. Però s’adreçaven cap a Via Laietana, on em diuen que hi havia concentrades unes 3.000. En tot cas, les unia la convocatòria d’encerclar avui (21N) el Palau de la Generalitat en defensa de “Pa, treball i sostre”. Duien sobretot banderes de la República espanyola.  S’autodefineixen com a “Moviment popular, social i obrer” i ja van encerclar el Parlament espanyol el 22 de març. Critiquen que les institucions “són còmplices de la supressió de drets i llibertats” i posen com a exemples de detencions a les diverses marxes que han fet. L’última de les seves crides és “contra la corrupción política i empresarial”. Des de la Biblioteca de l’Ateneu Barcelonès, on estic escrivint aquestes línies, ja se sent l’helicòpter dels Mossos. I és que a la Generalitat segur que no li fa molta gràcia que l’encerclin.

dignitat2.jpg

#CanVies: Posar la Barcelona pacifista en ‘mode on’, urgentment

La Barcelona dels últims 100 anys és una ciutat de moltes tradicions, però les que destaquen són la catalanista, l’anarquista i la pacifista.

Els incidents d’aquests dies a Sants, arran del desallotjament de Can Vies, ens fan pensar que és urgent reactivar la tercera de les tradicions, la pacifista, és a dir l’activisme incansable i a peu de carrer a favor d’una resolució pacífica dels conflictes.

En front de la prepotència dels uns i la reivindicació de l’odi, la ràbia i la por dels altres cal posar urgentment en actiu l’activisme pacifista dels 70’s i 80’s.

Els veïns i en general el pacifisme no es pot creuar de braços quan constatem que cada vegada és més habitual veure a peu de carrer a Barcelona l’uniforme quasi militar de les brigades antidisturbis dels Mossos o les barricades dels moviments alternatius, com en peu de guerra. Una i altra vegada.

És l’hora de reactivar el pacifisme a Barcelona, és hora de reivindicar i mobilitzar la Barcelona pacifista. La que fàcilment pot ser titllada d’ingènua però que va vèncer el tòtem del servei militar obligatori i la que quan ha calgut s’ha mobilitzat, organitzat i ofert solidaritat massivament per causes internacionals. Si ara cal fer-ho per causes locals, fem-ho.

La que no accepta la violència per a resoldre res, la que posa la pau per sobre de tot, la que en aquests temps convulsos és tan necessària.

Sagrada Família i Torre Agbar tanquen llums per celebrar L’hora del Planeta

Sagrada Família i Torre Agbar tanquen llums per celebrar L’hora del Planeta

Hora del Planeta, WWF

Activistes de l’organització WWF han promogut aquest matí davant del Macba l’Hora del Planeta, la iniciativa que convida els ciutadabs d’arreu del món a tancar tots els llums avui (23 de març del 2013) de 2/4 de 9 a 2/4 de 10, com a gest simbòlic contra el canvi climàtic i a favor del planeta. A Barcelona està previst que edificis simbòlics, com la torre Agbar o la Sagrada Família, s’afegeixin a la iniciativa.

Hora del planeta